menu na sylwestra zdrowe przepisy nieplodnirazem

7 przepisów na słodko i słono – zdrowe i pyszne menu na Sylwestra

Szybkie ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 dużej szklanki mąki żytniej
  • 2 duże szklanki suchych wiórek z marchewki
  • 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
  • 4 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu daktylowego
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do dwóch małych keksówek (8,5 x 18 cm) i piec w 180 st. C do suchego patyczka (ok. 45 min). Ciasto jest mało słodkie, można dosłodzić np. cukrem kokosowym.

ciasto marchewkowe nieplodnirazem

 

Zdrowe babeczki cynamonowe

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe rozgniecione banany
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 3 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody 

Przygotowanie: Wymieszać w misce wszystkie składniki, przełożyć do foremek (u mnie 13 szt.) i piec ok. 15 min. w 180 st. C.

babeczki cynamonowe nieplodnirazem

 

Ekspresowy fit-serniczek z owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 500 g twarogu
  • 2 małe budynie waniliowe bez cukru
  • 3 lub 4 łyżki miodu
  • 200 g jogurtu naturalnego 

Przygotowanie: Zblendować (nie za długo) jajka, twaróg, budynie, miód i jogurt naturalny. Następnie przelać do formy (21 cm x 25 cm) wyłożonej papierem, posypać 2 lub 3 garściami mrożonych owoców. Piec ok. 1 godz. w 170 st. C.

fit serniczek nieplodnirazem

 

Drobiowe placki z cukinią

Składniki (na 12 placuszków):

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • cukinia
  • jajko
  • przyprawy wedle uznania
  • szczypiorek

Przygotowanie: Wymieszać mięso mielone z startą na grubych oczkach cukinią, jajkiem, przyprawami i garścią siekanego szczypiorku. Formować placuszki i piec 20 min. w 200 st. C.  Można podawać z sosem, np. czosnkowym (Jogurt naturalny/grecki + przyprawy + kilka ząbków czosnku – przed wymieszaniem z jogurtem rozdrobniony czosnek powinien “oddychać” ok. 10 minut.).

placuszki z cukini nieplodnirazem

 

Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 250 g szpinaku (najlepiej świeżego – może być mrożony liściasty)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 150 sera feta
  • 350 g ml śmietany
  • 6 jajek 
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Przygotowanie: Cebulę posiekać w kosteczkę. W garnku podgrzać oliwę i zarumienić na niej cebulę. Dodać 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilkę podsmażyć. Dodać suchą kaszę i mieszając prażyć przez około 3 minuty. Do garnka wlać wodę w takiej ilości, aby była 1 cm ponad poziom kaszy. Posolić. Przykryć i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Przestudzić. Do kaszy dodać 2 jajka, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Dokładnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Łyżką wykładać kaszę na dno i brzegi tarty. Kasza bardzo ładnie daje się rozłożyć. Formę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 10 minut. Lekko zarumienić.

W tym czasie przygotować farsz. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po około minucie dodać część szpinaku – odczekać, aż zmięknie i dodać resztę. Szpinak ma być miękki. W misce roztrzepać jajka. Dodać śmietanę, pokruszony ser feta, pieprz i szpinak. Feta jest słona, dlatego raczej nie ma konieczności solenia farszu. Na podpieczony spód wylać przygotowany farsz i piec dodatkowe około 30 minut.

tarta szpinakowa

 

Sałatka śledziowa

Składniki na dużą porcję:

  • 800 g śledzia matjas
  • ogórki konserwowe (1 duży słoik)
  • 1/1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 3/4 główki czosnku
  • majonez
  • pieprz czarny i sól 

Przygotowanie: Śledzie pokroić w kostkę. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Pokroić w kostkę ugotowane ziemniaki, cebule i czosnek. Dodać majonez, pieprz czarny i sól według uznania. 

Wskazówka: Warto pamiętać, żeby nie przesolić sałatki – śledzie oddadzą sól. 

 

Sałatka z “kebabem” i sosem tzatzyki

Składniki:

  • 3/4 sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 zielone ogórki
  • główka czosnku
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 1 kg kurczaka
  • cebula
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kurkuma, zioła wedle uznania

Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostki/paseczki. Zamarynować z pokrojonej w piórka cebuli, połowie pokrojonej w kostkę główce czosnku oraz przyprawach. Piec (np. w rękawie) ok. 30 min w 180 st. C z termoobiegiem. W tym czasie ułożyć kolejno w misce pokrojoną drobno sałatę lodową i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

Następnie przygotować sos tzatzyki: zielone ogórki starte na grubych oczkach (odciśnięte z wody) wymieszać z połową główki czosnku przetartej przez praskę oraz 600 g jogurtu greckiego. Dodać jako kolejną warstwę (na paprykę). Następnie, na samą górę podawać kurczaka z piekarnika.  


Wszystkie przepisy pochodzą ze strony: Czary Gary mamy Barbary 


Polecamy także:

https://plodnosc.pl/slodkie-a-nie-tuczy-6-pysznych-i-zdrowych-deserow-na-lato/

 

  • Strony:
  • 1
  • 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *