Szybkie ciasto marchewkowe
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 dużej szklanki mąki żytniej
- 2 duże szklanki suchych wiórek z marchewki
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
- 4 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu daktylowego
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do dwóch małych keksówek (8,5 x 18 cm) i piec w 180 st. C do suchego patyczka (ok. 45 min). Ciasto jest mało słodkie, można dosłodzić np. cukrem kokosowym.
Zdrowe babeczki cynamonowe
Składniki:
- 2 duże dojrzałe rozgniecione banany
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 250 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 3 łyżki miodu/syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
Przygotowanie: Wymieszać w misce wszystkie składniki, przełożyć do foremek (u mnie 13 szt.) i piec ok. 15 min. w 180 st. C.
Ekspresowy fit-serniczek z owocami
Składniki:
- 4 jajka
- 500 g twarogu
- 2 małe budynie waniliowe bez cukru
- 3 lub 4 łyżki miodu
- 200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Zblendować (nie za długo) jajka, twaróg, budynie, miód i jogurt naturalny. Następnie przelać do formy (21 cm x 25 cm) wyłożonej papierem, posypać 2 lub 3 garściami mrożonych owoców. Piec ok. 1 godz. w 170 st. C.
Drobiowe placki z cukinią
Składniki (na 12 placuszków):
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- cukinia
- jajko
- przyprawy wedle uznania
- szczypiorek
Przygotowanie: Wymieszać mięso mielone z startą na grubych oczkach cukinią, jajkiem, przyprawami i garścią siekanego szczypiorku. Formować placuszki i piec 20 min. w 200 st. C. Można podawać z sosem, np. czosnkowym (Jogurt naturalny/grecki + przyprawy + kilka ząbków czosnku – przed wymieszaniem z jogurtem rozdrobniony czosnek powinien “oddychać” ok. 10 minut.).
Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 250 g szpinaku (najlepiej świeżego – może być mrożony liściasty)
- 1 cebula
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 sera feta
- 350 g ml śmietany
- 6 jajek
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Przygotowanie: Cebulę posiekać w kosteczkę. W garnku podgrzać oliwę i zarumienić na niej cebulę. Dodać 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilkę podsmażyć. Dodać suchą kaszę i mieszając prażyć przez około 3 minuty. Do garnka wlać wodę w takiej ilości, aby była 1 cm ponad poziom kaszy. Posolić. Przykryć i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Przestudzić. Do kaszy dodać 2 jajka, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Dokładnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Łyżką wykładać kaszę na dno i brzegi tarty. Kasza bardzo ładnie daje się rozłożyć. Formę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 10 minut. Lekko zarumienić.
W tym czasie przygotować farsz. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po około minucie dodać część szpinaku – odczekać, aż zmięknie i dodać resztę. Szpinak ma być miękki. W misce roztrzepać jajka. Dodać śmietanę, pokruszony ser feta, pieprz i szpinak. Feta jest słona, dlatego raczej nie ma konieczności solenia farszu. Na podpieczony spód wylać przygotowany farsz i piec dodatkowe około 30 minut.
Sałatka śledziowa
Składniki na dużą porcję:
- 800 g śledzia matjas
- ogórki konserwowe (1 duży słoik)
- 1/1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 duże cebule
- 3/4 główki czosnku
- majonez
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie: Śledzie pokroić w kostkę. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Pokroić w kostkę ugotowane ziemniaki, cebule i czosnek. Dodać majonez, pieprz czarny i sól według uznania.
Wskazówka: Warto pamiętać, żeby nie przesolić sałatki – śledzie oddadzą sól.
Sałatka z “kebabem” i sosem tzatzyki
Składniki:
- 3/4 sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 2 zielone ogórki
- główka czosnku
- 600 g jogurtu greckiego
- 1 kg kurczaka
- cebula
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kurkuma, zioła wedle uznania
Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostki/paseczki. Zamarynować z pokrojonej w piórka cebuli, połowie pokrojonej w kostkę główce czosnku oraz przyprawach. Piec (np. w rękawie) ok. 30 min w 180 st. C z termoobiegiem. W tym czasie ułożyć kolejno w misce pokrojoną drobno sałatę lodową i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Następnie przygotować sos tzatzyki: zielone ogórki starte na grubych oczkach (odciśnięte z wody) wymieszać z połową główki czosnku przetartej przez praskę oraz 600 g jogurtu greckiego. Dodać jako kolejną warstwę (na paprykę). Następnie, na samą górę podawać kurczaka z piekarnika.
Wszystkie przepisy pochodzą ze strony: Czary Gary mamy Barbary
Polecamy także:
https://plodnosc.pl/slodkie-a-nie-tuczy-6-pysznych-i-zdrowych-deserow-na-lato/
- Strony:
- 1
- 2
Dodaj komentarz