fbpx
owoce warzywa pestycydy a nieplodnosc nieplodnirazem

Dowiedz się, czemu owoce i warzywa mogą utrudniać zajście w ciążę

Zbilansowana dieta zawierająca warzywa i owoce obfituje w składniki odżywcze i witaminy, które wspierają płodność. Naukowcy z Harvardu dowiedli jednak, że warzywa i owoce zanieczyszczone pozostałościami pestycydów znacząco utrudniają zajście w ciążę. 

Warzywa i owoce w trakcie starań. Szkodliwe?

Płodna dieta powinna zawiera warzywa i owoce, dlatego też nowe badania naukowców z Harvardu to nie lada odkrycie. Jeśli tak jak inne osoby starające się o dziecko spożywasz ich dużo, musisz zwrócić uwagę na to, jaki jest poziom ich zanieczyszczenia pozostałościami pestycydów. Badacze dowiedli, że wiąże się to z niższym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i urodzenia zdrowego dziecka przez kobiety leczące się z powodu zaburzeń płodności.

Badania na zwierzętach sugerują, że spożywanie zanieczyszczonych pestycydami produktów na początku ciąży może być związane ze zmniejszeniem szansy na donoszenie ciąży i urodzenie żywego dziecka. Rodzi to obawę, że być może wyznaczone przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska normy dotyczące obecności pestycydów w owocach i warzywach są zbyt łagodne, a przez to mogą zagrażać kobietom ciężarnym i niemowlętom – mówią autorzy pracy z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Groźne pestycydy. Jak wyglądały badania?

Spośród uczestniczek programu Environment and Reproductive Health (EARTH) Study wybrano 325 kobiet, których zadaniem było skrupulatne wypełnienie formularzy dietetycznych. Dzięki nim można było przeanalizować jakości i czystości przyjmowanych przez nie pokarmów. Kolejnym etapem było poddanie ich odpowiedniej ilości technik wspomaganego rozrodu (ART), dopasowanych do ich problemów.

Z badań wynika, że spożywanie dużej ilości owoców i warzyw o znacznym stopniu zanieczyszczenia pestycydami (np. truskawek i surowego szpinaku) wiązało się z mniejszym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i żywego urodzenia po zakończonej terapii niepłodności.

– Spożycie warzyw i owoców, które mają skłonności do kumulowania w sobie pestycydów, negatywnie wpływa na szanse leczonej z powodu niepłodności kobiety na zajście w ciążę i jej utrzymanie (donoszenie). Jednak, ponieważ jest to pierwsze tego typu badania przeprowadzone na ludziach, konieczne jest jego zweryfikowanie w kolejnych eksperymentach – podkreślają autorzy pracy.

Dlatego przed spożyciem warzyw i owoców warto skorzystać z rady naukowców z University of Massachusetts w USA, którzy z kolei szukali tanich i skutecznych metod usuwania pestycydów z ich powierzchni. Dr Lili He wraz z zespołem naukowców uważa, że po przyniesieniu do domu owoców najlepiej zrobić im kilkunastominutową kąpiel w roztworze sody oczyszczonej. Jest to w ich opinii najskuteczniejsza metoda usuwania pestycydów z powierzchni produktów. Należy jednak pamiętać, że część związków (do 20%), która przeniknęła do wnętrza owocu, pozostanie w nich pomimo mycia. O tych badaniach można przeczytać w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Źródło: PAP. Wyniki pracy naukowcy opisali na łamach “JAMA Internal Medicine”.

Polecamy także:

Sylwia Leszczyńska skutecznie pomaga niepłodnym. Oto jej sposoby na ciążę

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *