Zupa mocy - uzdrawiający bulion na Hashimoto, PCOS, libido i przeziębienie

Zupa mocy – uzdrawiający bulion na Hashimoto, endometriozę i super libido

Chcesz wzmocnić i uodpornić organizm w okresie wzmożonych infekcji wirusowych? Masz Hashimoto, endometriozę lub zespół policystycznych jajników (PCOS)? Oto uzdrawiający bulion, tzw. zupa mocy. Według medycyny chińskiej wywar poprawi nie tylko funkcjonowanie organizmu, wyreguluje temperaturę, ale także pomoże w leczeniu chorób przewlekłych oraz pozytywnie wpłynie na poprawę libido. Niech moc będzie z Wami.

Zupa mocy wywodzi się z medycyny chińskiej i wspomaga nie tylko zdrowie, ale także równowagę biochemiczną w organizmie. Taki wywar utrzymuje też stałą temperaturę ciała, co jest idealne, gdy grozi nam albo przegrzanie, albo zmarznięcie – oraz wychłodzenie narządów wewnętrznych.

Zupa mocy to także idealny sposób na wszelkiego rodzaju wirusowe choroby, jesienno-zimowe przeziębienia, grypę i infekcje bakteryjne. Sprawdzi się także w stanach zmęczenia, apatii, depresji i obniżonego libido.

Po zupę mocy powinny sięgnąć także kobiety w ciąży i po porodzie. Wywar ma właściwości antyzapalne i wzmacniające, ale także działa przeciwskurczowo i rozluźniająco. Mogą ją pić także dzieci. Zawiera tylko naturalne składniki roślinne – odpowiednia jest zatem dla osób na dietach wegańskich i wegetariańskich.

Zupa mocy: tajemnica uzdrawiającego bulionu

W czym tkwi moc zupy mocy? Znajdziemy w niej wszystko, co naturalne i najzdrowsze. Składa się głównie z warzyw i obfitości ziół. Składnikami zupy mocy są m.in. marchew, pietruszka, cebula, seler, por, brukselka oraz zioła takie jak majeranek, lubczyk, ziele angielskie, kolendra, oregano, tymianek. Dla smaku można także dodawać imbir oraz kurkumę – które mają właściwości rozgrzewające (jeśli jesteś w ciąży – zrezygnuj z dodatku kurkumy, ponieważ może pobudzać skurcze macicy i doprowadzić do wcześniejszego porodu).

Zupa zawdzięcza swą moc nie tylko składnikom, ale także sposobowi jej przygotowania. Według medycyny chińskiej, aby zachowała wszystkie swoje właściwości, należy ją przygotować według kuchni Pięciu Przemian.

Według filozofii tej kuchni składniki dzielimy na pięć grup, a każdej z nich przypisany jest inny smak. I tak wyróżniamy składniki: ognia (tu znajdują się gorzkie smaki), ziemi (słodkie smaki), metalu (smak ostry), wody (smak słony) i drzewa (wszystko, co kwaśne).

Kuchnia Pięciu Przemian nie opiera się na wymyślnych przepisach, a na tych najprostszych. Jej tajemnicą jest zaś sposób przygotowania, kompozycja smaków oraz sposób ich łączenia i wydobywania po kolei tego, co najwartościowsze – zarówno dla zdrowia, jak i walorów smakowych. Według praktyków i wyznawców tej kuchni – tak przygotowywane posiłki mają najlepszy ładunek energetyczny pochodzący z naturalnych składników.

Aby przygotować zupę mocy, wszystkie jej składniki należy dodawać i obrabiać w odpowiedniej kolejności. Choć zupa jest czasochłonna, warto ją przygotowywać przynajmniej raz na dwa tygodnie i pić codziennie mniej więcej po litrze (partiami).

Zupa mocy wskazania:

  • Endometrioza
  • Hashimoto
  • PCOS
  • Przeziębienie
  • Grypa
  • Stany zapalne
  • Infekcje wirusowe i bakteryjne
  • Infekcje grzybiczne
  • pasożyty
  • Osłabiona odporność
  • ciąża/połóg

OTO JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ MOCY >>> przepis i poprawna kolejność dodawania składników.  

 

Zupa mocy – czyli uzdrawiający bulion na różne choroby

Zupa mocy - uzdrawiający bulion na Hashimoto, PCOS, libido i przeziębienie

Zupa mocy – sposób przygotowania

Zachowaj kolejność poszczególnych cykli – i dodawaj poszczególne składniki w dokładnie takiej kolejności:

I cykl:

Ogień: gorąca woda (4-5 litrów),

Ziemia: marchew (4 sztuki),

Metal: ziele angielskie, liść laurowy, por (1 sztuka) cebula, plaster świeżego imbiru

Woda: sól

Drzewo: nać pietruszki, nać kolendry (opcjonalnie)

II cykl

Ogień: lubczyk świeży (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki)

Ziemia: seler (korzeń, 1 sztuka), pietruszka (3-4 sztuki), opcjonalnie można dodać jeden suszony grzyb, batat (jedna sztuka) lub ziemniaki (3 sztuki), fasolka szparagowa (garść), cukinia (pół niewielkiej sztuki)

Metal: czosnek z łupiną (wcześniej rozgnieciony), seler naciowy

Teraz gotujemy całość maksymalnie 2 godziny

III cykl

Do bulionu dodajemy:

Ogień: sok z cytryny (łyżka), kurkuma (spora szczypta), jałowiec, kozieradka, świeża bazylia

Ziemia: szczypta suszonej lukrecji lub daktyl suszony lub figa suszona (1 szt.), łyżka oleju kokosowego

Drzewo: zielona kolendra lub kolejna partia natki pietruszki

Woda: sól

Metal: pieprz do smaku

Gotujemy około godziny, a następnie przelewamy przez durszlak – by uzyskać tylko czysty wywar. Na tym etapie można jeszcze dosolić bulion do smaku oraz posypać świeżą natką pietruszki.

Aby odczuć dobroczynne właściwości zupy mocy, należy ją pić codziennie – po litrze (w partiach). Zupa nie tylko rozgrzeje nas i nasze wewnętrzne narządy, ale także skutecznie nasyci i zaspokoi pragnienie. Dzięki tak dużej ilości ziół wpływających na popęd seksualny, podniesiemy także osłabione libido.


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Pomyślała: Jeśli post Dąbrowskiej nie pomoże, zdecyduję się na in vitro

 


Polonistka, dziennikarka, redaktorka. Specjalizuje się w tematyce: ciąża, parenting, niepłodność, dieta propłodnościowa. Email: redakcja@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *